
Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników sektora kreatywnego do udziału w kolejnym spotkaniu z cyklu "Creative Mikser"!
Creative Mikser: FOOD FOR THOUGHT, czyli o żywieniu i naszych miastach
British Council i Miasto Stołeczne Warszawa zapraszają na 22. spotkanie sektora kreatywnego Creative Mikser, które odbędzie się 6-7 kwietnia 2022 r. w formule online.
Tegoroczny Mikser będzie poświęcony tematyce żywienia. Zastanowimy się nad tym, jakie działania można podejmować, by zwiększać dostęp mieszkańców miast do wysokiej jakości żywności oraz gospodarować nią w sposób zrównoważony. Zaproszeni goście zaprezentują szereg ciekawych inicjatyw i rozwiązań z obszaru projektowania, nowych technologii oraz aktywizmu lokalnego związanego z miejskim rolnictwem i ogrodnictwem.
Gośćmi specjalnymi z Wielkiej Brytanii będą Francesca Sarti, założycielka i dyrektorka kreatywna studia Arabeschi di Latte oraz Kasper de Graaf, dyrektor Design Manchester i CEO Images&Co.
Poznamy przykłady pomysłów i rozwiązań w oparciu o model cyrkularny, które powstały dzięki współpracy przedsiębiorców kreatywnych, artystów i inżynierów. Podczas moderowanej dyskusji zastanowimy się, jakie są największe wyzwania, ale i korzyści związane z alternatywnymi systemami obiegu żywności w miastach oraz innowacjami w produkcji i dystrybucji jedzenia na poziomie globalnym i lokalnym.
Najbliższa edycja Creative Miksera podzielona będzie na dwie części:
- 6 kwietnia, 15.00-17.15 – prezentacje i debata
- 7 kwietnia, 10.00-12.00 oraz 14.00-16.00 – warsztaty, które poprowadzą Adrian Jankowiak (Nairobi Design Week) oraz Francesca Satri (Arabeschi di Latte)
Udział w debacie oraz warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy na stronie: https://startupacademy.pl/creative-mikser/
Wydarzenie odbędzie się w języku polskim i angielskim, z tłumaczeniem symultanicznym oraz tłumaczeniem na Polski Język Migowy.
Creative Mikser: strona wydarzenia, wydarzenie na Facebooku
Organizatorzy: Miasto Stołeczne Warszawa, British Council
Partner: Startup Academy
Data, godzina: 6 kwietnia 2022 r., 15.00-17.15; 7 kwietnia 2022 r., 10.00-12.00 oraz 14.00-16.00
Ekspertki i eksperci:
Francesca Sarti, Arabeschi di Latte (Wielka Brytania) – Francesca jest interdyscyplinarną projektantką tworzącą w Londynie. Urodziła się we Florencji, gdzie ukończyła architekturę. Głównym przedsięwzięciem, które stworzyła i prowadzi jako dyrektorka kreatywna jest studio projektowe Arabeschi di Latte. Realizacje tworzone przez studio wyróżnia zacieranie granic między jedzeniem, designem i architekturą. Projekty te obejmują wiele formatów, takich jak instalacje, doświadczenia interaktywne, performanse, obiekty społeczne i warsztaty immersyjne.
Kaspar de Graaf, Design Manchester, Images&Co (Wielka Brytania) – Kasper jest dyrektorem Design Manchester i CEO Images&Co, firmy doradczej świadczącej usługi z zakresu projektowania i innowacji, specjalizującej się w obszarze kultury i tematyce tożsamości. W ramach projektów realizowanych dla Design Manchester, Kasper rozwija współprace z miastami na całym świecie, w tym z Nairobi (żywienie i zamiany klimatu), Medellín (projektowanie społeczne), Shenzhen (miasta przyjazne dzieciom), Kitwe (umiejętności kreatywne i produkcja filmowa), Puebla (marginalizowane kultury i społeczności), Aarhus (miasta przyjazne mieszkańcom) oraz Barcelona (moda zrównoważona).
Adrian Jankowiak, Nairobi Design Week (Kenia) – Adrian łączy ludzi, pomysły i technologie. Jest projektantem wzornictwa przemysłowego i dyrektorem kreatywnym, który rozwiązuje problemy poprzez współpracę oraz prototypowanie. W ramach swojej pracy zawodowej rozwija produkty, usługi, lokalne i globalne kampanie kreatywne, nowe technologie, zabawki, gry, elektronikę użytkową, meble, urządzenia sanitarne, teledyski, wydarzenia oraz usługi z zakresu doświadczenia użytkownika. Adrian jest założycielem Nairobi Design Week, dorocznego festiwalu designu oraz studia projektowego; jest również gospodarzem podcastu Afrika Design, który jest kreatywną podróżą po Afryce.
Anna Galas-Kosil, Biennale Warszawa (Polska) – Anna jest kuratorką w Biennale Warszawa. Do 2017 roku kierowała działem współpracy z zagranicą w Instytucie Teatralnym im. Z. Raszewskiego. W latach 2012-2020 pełniła funkcję prezesa zarządu międzynarodowej sieci On The Move zajmującej się mobilnością w sektorze kultury. Produkowała i kuratorowała wiele międzynarodowych projektów, współpracowała z reżyserami_kami i artystami_tkami z obszaru sztuk performatywnych i wizualnych. W 2020 roku kuratorowała projekt poświęcony alternatywom dla dominującego systemu żywnościowego, w ramach którego powstał dokument sieciowy „Jadalne miasto Warszawa”.
Paulina Barros, It’sBean! (Polska) – Paulina jest współzałożycielką startup’u It’s bean!, produkującego roślinne alternatywy nabiału na bazie polskiej białej fasoli. Marka zajęła pierwsze miejsce w plebiscycie Roślinniejemy w kategorii Najlepszej Nowej Marki Roślinnej 2021. Paulina z wykształcenia jest dietetyczką, wcześniej przez wiele lat pracowała we wiodącym cateringu dietetycznym, gdzie odpowiadała za tworzenie menu. Kreowanie nowych produktów spożywczych to jej pasja, a w pracy kładzie nacisk, żeby walory smakowe tworzonej żywności szły w parze z wartościami odżywczymi i proekologicznym sposobem produkcji.
O British Council:
British Council jest instytucją reprezentującą Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w zakresie współpracy kulturalnej i edukacyjnej. Realizujemy nasze działania na sześciu kontynentach i w ponad 100 krajach, codziennie tworząc nowe międzynarodowe możliwości. W Polsce British Council działa od ponad 80 lat, realizując swoją misję na wielu polach poprzez edukację, promowanie brytyjskiej kultury, realizowanie projektów społecznych, zapewnianie dostępu do egzaminów językowych i nauczanie języka angielskiego.
Kontakt dla mediów:
Weronika Ruszecka | Partnerships and Projects Manger
British Council Polska | ul. Koszykowa 54 | 00-675 | Warszawa |
tel. +48 604 280 401
weronika.ruszecka@britishcouncil.pl